Jezeli w pierwszej juz probówce,

Jeżeli w pierwszej już probówce, wstawionej do łaźni wodnej o cie- płocie 850C, żel się nie wytworzył albo też dał się rozerwać, wtedy surowicy nie bada się już w ciepłotach niższych, lecz podnosi się ciepłotę łaźni ·wodnej powyżej 950C i wstawia surowicę kolejno w ciepłotach 950C, 93°, 91°, 89° i 87°C, zwracając uwagę i tu na to, aby ciepłota wody obni- żała się ściśle o 10 st. C na jedną minutę, a więc przez czas, w którym trzyma się probówkę w wodzie. Doszedłszy do ciepłoty, w której surowica już nie krzepnie, bada się j ak wyżej krzepnięcie surowicy w ciepłocie pośredniej, wstawiając probówkę w ciepłocie o 1°C wyższej niż ta ostatnia. Przykład 2. Surowica, wstawiona w ciepłocie 85° C, nie krzepnie. Wobec tego wstawia się probówki kolejno w ciepłocie 95° C, 93°, 91°, 89° i 87°. Przypuśćmy, że surowica krzepnie we wszystkich probówkach z wyjątkiem wstawionej w ciepłocie 87° e. Wtedy wstawia się do łaźni probówkę z surowicą w ciepłocie pośredniej, tzn. o 1°C wyższej niż 88° e. Surowica nie skrzepła. Ostatnia probówka, w której jeszcze wystąpiła koagulacja, wstawiona była zatem do łaźni wodnej w ciepłocie 89° C (wyjątek w ciepłocie 88° C). Punkt krzepnięcia surowicy pod wpływem gorąca wynosi 88° C. Jeżeli surowica nie krzepnie w ciepłocie 950C, wtedy podgrzewa się łaźnię wodną do ciepłoty wrzenia wody, czyli do 1000C i bada się krzep- nięcie Vi tej ciepłocie. Surowica, która nie krzepnie w 950C, najczęściej nie krzepnie i w ciepłocie 1000C. Punkt krzepnięcia surowicy krwi pod wpływem gorąca wynosi u ludzi zdrowych 750-800C, średnio 77°C. W rozlanej nerczycy jest on znacznie wyższy, gdyż wynosi 85°C i wyżej a nieraz surowica krwi nie krzepnie nawet w ciepłocie 100 st. C. Wysoki jest również punkt krzepnięcia surowicy w przypadkach nowotworów złośliwych, usadowionych w narządach brzusznych. Wynosi on tutaj także 85 st. C i wyżej: surowica krwi nieraz nie krzepnie nawet w ciepłocie wrzenia wody, więc w 100°C. [podobne: , odzież termoaktywna, surówki bawełniane, opieka medyczna ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: odzież termoaktywna opieka medyczna surówki bawełniane